Friday, 23 August 2013

Teringin nak tulis

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh
Selamat Hari Raya or as they say in Arabic, Kullu 'amin wa antum bikhair

          Happy Eid ulFitr I'd like to bid to everyone while we're still in the great month of Syawal. Sapa kat sini dah habes posa 6? As for me, I've just started sebaik-baik skolah mula, but hari kedua laa, hari first nak makan kuih! hehehe. teringin gakk nak makan kuih raya dari kawan2.

          Apa kuih kegemaran korang? As for me-lah kan, kuih cornflakes mnjadi idaman setiap tahun! Klaw ada jumpak je, kompom bukak trus balang and NGAP!! tu pon tunggu tuan rumah jemput dlulerr, klaw x buat malu je. hohoho. Karang x pasal2 dapat 'tapak tangan' kat muka dari tuan rumah. Tapi rasanya tuan umah x sampai hati kot. :P

          Taon ni kat rumah kuih x de langsung yg buat. Semuanya 'kuih tunjuk' je. Maklumlah, baju raya x siap lagi kena tolong umi jahit baju bagi habes dulu, baru dpt pakai, klaw x, xde la baju raya taon ni. Kuih raya kat umah pon umi byk beli krepek2, sbb krepek x seasonal or only dedicated for raya sgt, bley makan pd bila2 masa dan begitu sahaja bak kata roti Gardenia!

         Ok! tu ja buat kali ni. Bagi kakak2 and abang2 tingkatan 5 I wish you guys good luck in your trial exams. Belajar elok2 and inagtlah pada mak ayah n family yg senantiasa bersama kita dan mgharapkan kejayaan kita.

Monday, 12 August 2013

persembahan di ISTANA!!! 2

Assalamualaikum ~
Apa khabar kamu semua di sana?
Harap-harap baiklah hendaknya.
 :3

Today, nak sambung balek kesah persembahan hari tu, :3

Kitorang berbuka dulu sebelom buat persembahan,of courselah tunggu azan dulu! Klaw x kebulur la dow! 10 minutes after iftar baru kitorang naek stage.So, time nak naik stage tuh, the people in the dewan semuanya senyap2 blaka~ yg kitorang dapat dengar hanyalah bunyi sudu n garfu tengah berprang bagai nak rak.  :3 bila kitorang start je ngan intro percussion kitoranglah yg paling bising@hingaq kat situ hahaha~ yg bestnye tunku puteri tengok kitorang siap senyum lagi. Happy rasanya

persembahan went well and that wuz dah best performance evah! (whohoh! english terabor der!)

rasa cam x dek pa pe dah la kott nak di'story'kan lagi.

oh! almost forgot! kitorang x makan pon kat dalam dewan sbab dewan full! asalnya mmg dah ada tmpat kat kitorang siap ditulis lagi 'nasyid' or was it 'persembahan' kat meja kitorang. So, kitorang makan kat bawah ngan pkerja2. Makan free style la doh! Klaw makan kat dewan mmg kena bertatatertibler, mmg tak arr nak bertatatertib kat dewan tuh dengan penat bagai hohohoho.

Kitorang balek dkat pkol 10 kitorang dah bertolak balek. hmmm. semua tu mnjadi kenangan kat geng2 WH, termasoklah dgn manager x bertauliah, ustazah2 n ustaz skalian. Bukan senang nak masok istana. Siap bwat persembahan lagi! Mmg tak senang~
amekau! gambar aq satu~ ngehehehe. bukannya ape. sajalah for fun~ bukan slalu nak post gambar sendiri besar2 kan? nuahaha.

okay tu je la kot rasanya~
catch you guys later~
Assalamualaikum :3

Friday, 26 July 2013

Persembahan di ISTANA!!

Assalamualaikum peeps!
whats up?

Dah baca dah tajuk? Mesti korang semua tertanya-tanya kann??

         Actually, kumpulan nasyid Wardatul Hamra' telah dijemput oleh Tunku Panglima Besar Tunku Puteri Intan Safinaz untuk membuat persembahan diraja @ Istana Anak Bukit! Is that something or what?

So, everything happened in a blink of the eye! Bila dengar brita ni, kitorang suma kat skolah, just came back, rested and my nasheed senior, Kak Zizah told me that kitorang akan biat persembahan at istana. I was like Oh My Kucing! Eksaited gila doohh.

 Gambar ni dari awal prjalanan kitorang. Krew Wardatul Hamra'(WH for short) baru barjalan keluar dari asrama untuk menunggu bas kat tapak perhimpunan. Nih, nak story sket! time ni kitorang punye 'manager' lewat. Hahaha~ sape manager? mereka adalah mohd syazwi n amir afnan, they are more like 'manager x bertauliah' than just a manager. Diorang bersiap punya laa lama... adoii

ni adalah gambar krew WH bila bas dah sampai. First time naik bas yg sgt wangi! Sblom2 ni naik bas mmg x de 'feel' langsung. Kali ni naek bas rasa aman n damai, becuz of the nice fragrance. Yg naik bas ni hyalah krew WH, 2 managers, and ustazah. Apa lagi? 2 seats for one person laa!! Krew WH meng'conquer' bas itu! ngeh2..
                                                                            Ni la tempat makan untuk family diraja. Kemain cantik tempat untuk Agong makan. Masuk je dewan kat istana, semua org terprgun n terpukau akan kecantikannya. Dgn chandelier sebesar-besar alam kat tgh2 dewan. Mmg cun arr~


And this is the place where WH crew are going to perform.Cantek kan? Sgt besar stage-nya. FYI, kedudukan satage ni adalah betul2 depan stage family diraja makan. Org len dok kat kiri n kanan kitorang.

OK!! That's all for now. Nanti sambong balek. Right now nak kena siapkan homework yg tgh menggunung bak gunung ledang, hehehehe x tinggi sgt pon sbenonya hahaha..

Assalamualaikum~  :3

Monday, 8 July 2013

Anugerah Cemerlang

Assalamualaikum~

How are you? Hope you guys are fine.. Today, I thought about posting things in English. I wanna try to improve my second language too, though my first language is still a mess, hehehehe.. :3

What about I tell you guys about my school's 'Hari Anugerah Cemerlang'? sound good right?
There's not much to it, but Ill do my very best! wish me luck

  • Actually, Wardatul Hamra' had to do a performance for that special day. Me, my twin sister and some of my nasyeed seniors were in trouble because we also had to receive prizes on that day, tihs is on Anugerah Cemerlang sidang 1. FYI, our school have two Anugerah Cemerlangs, one with the PIBG or any other VIP and the other with Tunku Panglima Besar Tan Sri Tunku Puteri Intan Safinaz. Lucy for e and y sister, we were able to receive prizes for both 'sidangs' 
  • Here's some pics during our nasyeed practice  
 did some quick editing, not much improvement but, oh well. 

  • Hmm, nasyeed practice was totally the best, though tiring. 
Well, I that's all for now, catch you guys later. I'll be seeing you.
Assalamualaikum 

Thursday, 13 June 2013

Activity-ku! Part 3


Assalamualaikum~

Hari ni nak smbong lagi tntang nasyid hehehe..

  • so, lawan kat pringkat daerah..hormm actually, time lawan kat daerah kitorang suma x puas hati dgn persembahan masing2. Mmg time tu kitorang gi cari surau and buat solat hajat n bacaan Yasin, sebab kitorang takot klaw perjuangan kitorang yg baru nak mula dah berakhir. Kitorang mmg nanis arr time ni.. Bayangkan Bg Amin smpai x berapa nak tentu arah, Abg Iman sampai gi makan kat Nasi Kandar Haji Ramli sampai RM14 and ustazah Azizah sampai lembik n longlai tgk persembahan kitorang yg boleh thn banyak salah la jugak..

  • taw2 kitorang dipanggil bwat persembahan. Dgn gembira tmbah sedikit rasa pelik, kitorang naek buat persembahan, time ni kitorang bersyukur gila2 kat Allah, sebab bnarkan kami truskan perjuangan kami. Mmg betul kata orang, kita hanya mampu merancang tapi Allah yg menentukan
  • time ni jugaklah, nama group nasyid kitorang diberi iaitu, Wardatul Hamra’ . Nama ni diberi oleh Ustazah Azizah

  • so, lagi seminggu nak lawan kat pringkat Negeri, Untuk pengetahuan semua MTQ pringat negeri diadakan di, Kolej Vokasional Langkawi(KVL for short), Pulau Langkawi !! Mmg best arr kitorang suma dpt pi Langkawi..hhehee. 2 in 1 tuu! Melancong smbil berlawan MTQ..hehe… tapi niat kena benar untuk berdakwah bukannya untuk shopping :3.
  • sehari sblom pergi Langkawi, iaitu pada hari khamis, petang itu tlh datang seorang jurulatih yg sgtlah special, iaitu, Ustaz Fakhrul Radhi!! Ade x yg kenal siapakah ustz Fakhrul? Hehehe, Untuk pgetahuan suma, Ustz Fakhrul ialah johan Akademi al-Quran 3 and also ahli kumpulan nasyid UNIC. Dia ni mmg the best arr!!! Dia ada tambah sket kitorang punya harmony, tapi mmg style gila!! Tu baru dia dok skejap dia dah boleh tambah kitorang punya harmony, klaw dia dpt dok ngan kitorang dari awal x taw la camna kitorang punya harmony punya power (cewah! Macam la power sgt kitorang punya harmony smpai bley klhkan Khairan) hehe..

  • so, malam tu kitorang dah start packing percussion, macam nak raya kot! Hahaha!!. Semua percussion dibalut dgn plastic wrapper and ada yg dimasukkan dlm kotak. Malam tu mmg tido lewat lah dgn nak packing barang lagi untok pi Langkawi! Haha

  • esoknya, pagi tu kitorang bertolak ke langkawi. Yg turut ikot kitorang ialah ustaz Khairul Bazli(suami ustzh Azizah),Ustzh Azizah, Abg Amin, Abg Iman, Ustazah Rokiah n anak2 n Ustaz Pauzi sekeluarga. Sampai kat Langkawi, rupa2nya, ada geng2 syed omaq yg turut ikot. Diorang antara org yg gila nasyid gak arr.. iaitu Amir Afnan, Syazwi, Syazni, Akram n Amirul Hakim..

  • spatotnya geng2 peserta kena dok kat hostel kolej vokasional langkawi, tapi kitorang x nak..seb baek pihak pengurusan bagi hehehe~

  • walawpon kitorang x dok kat hostel, tapi kitorang kena gi makan kat sana, sbb diorang dah sediakan makanan. So, kitorang pon gi makan. Time gi makan tu kitorang nampak geng nasyid Khairan. Diorang ni dari SBPI Kubang Pasu. Diorang jadi Johan menanti, sbb diorang dah gi peringkat kebangsaan tiga kali berturut2.  To tell you guys the truth, kitorang teruja gila nampak Khairan, Khairan dah jadi cam idola lah kat mata Wardatul Hamra’. Time kitorang nampak Khairan, diorang pakai baju yg sama betulis ‘Khairan i-KUPs’. Style kot!!  Dah la kale pink yg striking tuu!

  • untuk pengetahuan korang jugak dari pringkat kumpulan lagi kitorang dah target nak jumpak Khairan, bukan kalahkan, tapi jumpak Khairan. Tambah plak time kitorang lawan kat pringkat kumpulan, jurulatih Khairan dtg tgk, tapi pada asalnya nak tgk Sultanah Bahiyah, tp dah taw2 Syed Omar yg mnang, so, dia dah mula tgk kat Syed Omar. Time daerah pon jurulatih dia dtg ntok tgk kitorang. Hehehe. 

  • so, bermulalah pertandingan esoknya. Kitorang dapat turn yg first kot! Gila ka apa?! Heheh…so, we did our best.. habes jer persembahan, kitorang trus kluar gi Pantai Cenang.. Serius cantek pantai tuu..
  • dlm pkol 12 tghhari kitorang dah diminta balek ke KVL. So, kitorang pon balek. Habes ucapan sgala bagai.. tibalah penyampaian hadiah.. Alhamdulillah, kitorang dpt third place and Khairan dpt first place. Khairan pon sbenarnya, sedih gak kitorang x dpt tmpat second (or first! hhaha)….
  • so, dari sini kitorang dah rapat ngan Khairan..mmg x caya gila! Heheh
  • habes jer nasyid, suma geng nasyid jadi blurr sbb dah kena ikot balek rutin harian cam dulu…..yg lagi sedih, bila tgk je kat tmpat2 kitorang dok bwat latihan mesti terngiang2 sgala memori kitorang
Well, that’s all for now..sgala kenangan nasyid mmg x dpt dilupakan oleh semua ahli2nya iaitu Azizah Ahmad Syukri, Nur Sabrina Adnan, Khairun Nuha Khairul Bazli, Fairuz Hazwani Mahdzir, Fairuz Syazwani Mahdzir (that’s me!), Nur Adila Arshad, Nurul Ain Solehah Anuwar, Nur Hidayah Rosli and Nadeen Raha Azizi.
Segala memori mmg terpahat kat hati kami suma n x mugkin dilupakn oleh kami, jurulatih2 n guru2 pengiring…

Bye!..

Assalamualaikum~

Activity-ku! part 2


Assalamualaikum!

So, hari ni nak sambong balek cite ari tu..

So, stop kat cuti kan… 

Alright, here we go!

  • Actually time cuti tu pon kitorang train jgak, skali dgn fom 3 and kak2 fom 5 yg ada klaz tmbahan kat skolah, kitorang bwat training lepas habes klas tambahan. Actually, time tu iolls, x turun sbb balek Rawang tgk kita punya anak menakan baru..hehehe, Namanya, Nurul Qairina Damia bt. Ahmad Naqiyuddin. Best 2 mmg best dpt anak menakan baru, tapi sedih gak laa sbb x de untuk training.

  • Time nak habes cuti tu pon kitorang kena datang awal, iaitu pada hari Jumaat tu, luckily, kitorang ni suma budak asrama except for kak Nuha(tp dia ni anak ustzh Azizah), so, kitorang tumpanglah kat asrama smpailah bukak skolah. Latihan time cuti mmg best sbb kitorang je yg ade kat asrama, and kitorang dpt conquer satu asrama! Hehehe~

  • time ni, tambah lagi sorang jurulatih iaitu Abg Hanif. Dia ni dulu antara org yg nasyid dgn al-Faradis time al-Faradis tgh top dulu..al-Faradis ni klaw x silap dari SMKAK kot ntahlah, Dia ni pon ajar voicing gak

  • so, seminggu yg berbaki sblom lawan digunakan sebaik mungkin. Intro percussion pon  dah ada dah (I think), intro vocalists pon  dah siap n tinggal lagu 1 n 2 jer nak kena touch up lagi sket

  • pada hari Jumaat, iaitu sehari sebelum gi lawan, kitorang bwt latihan kat SMK Syed Ahmad Al-Bukhari. Team nasyid skolah ni pon nak lawan gak kat MTQ, tapi diorang kumpulan laen, kitorang kumplan 4, so, x bertembung la.. Dari sini, kitorang dapati lead vocal Bukhari sangatlah hensem.. haha, tapi tu menurut nasyeedians yg laen lah, not me.

  •  so, esoknya lawan kat Kolej Sultan Abdul Hamid. Kitorang dapat turn ke-6 drpd 8 kumpulan.. kumpulan slpas kitorang ialah Sultanah Asma and finally, Sultanah Bahiyah iaitu our biggest competitor..

  • Alhamdulillah, kitorang perform dgn baek. Berkat doa and jihad kitorng untuk brdakwah dlm nasyid. Kitorang suma pkat mnangis sbb x sangka nak menang.. hehehe…

  • so, lepas pringkat kumpulan, perinkat daerah plak, yg akn berlangsung pada minggu depan, hari Sabtu di SMk Wan Mohd Saman..

Again, that’s all for now, nanti smbong plak yer..
Assalamualaikum~

Monday, 27 May 2013

Activity-ku! -Nasyid Part I


Assalamualaikum…

A very good morning, noon or night, to my fantastic readers!

Hari ni nak cite tentang aktiviti sblom exam..

Untuk pgetahuan semua, start hujung bulan 2 sampai lah kepada bulan 4, iolls terlibat dgn NASYID!! Nasyid? Yes, nasyid. Ape ingat blogger x reti nak nasyid ker? Hey! Jgn pndang  kite sblah mata hehehe~

 So, let me story tell in point forms okay?

  • So, latihan start hujung bulan dua.Tapi, tu pon payah gak nak start sebab x cukup sorang lagi vocalist. Untuk, mencari our final vocalist, kitorang bwat audition kecil-kecilan kat surau asrama puteri.. kebanyakan yg audition fom 1 .. stelah mndgr suara2 adek2  fom1 n some adek2 fom 2..kitorang spakat memilih Nadeen Raha Azizi as our final vocalist (She’s also the youngest between us)
  • Selesai audition, stelah sminggu kot, latihan pon start, at first, latihan just malam isnin and rabu, sebab x nak kacaw kitorang studi. Ape-ape pon studi sgt pnting untuk masa depan.  Time ni latihan diketuai oleh Abang Iman, Abang Amin, Ustazah Azizah and Ustazah Rokiah. Tapi yg paling byk turun tgk kitorang ialah Bg Iman, Bg Amin n Ustazah Azizah..
  • Diantara hari2 ni jugak kitorang ade jurulatih jemputan, iaitu, Abang Amirin, dia ni tolong train vocalists punya voicing, harmony and dynamic. Walawpon Abg Amin n Abg Iman pon reti jugak pasal voicing, harmony and dynamic, tapi ape slahnya dptkan tolongan org laen kan?
  • Seminggu sblom cuti, kitorang dapat lagi sorang jurulatih tmbahan, iaitu Abg Z(bukan nama sbenar, dia ni x suka publisiti).  Abg Z dtg jauh dr Perlis semata2 untuk ajar kitorang nasyid. Tapi dia ni specialized ke arah Percussionist. Time awal2 dia datang, ingatkan dia besa2 jer, sbb dia kurus and kecik jer. Tapi bila tgk dia maen conga, djembe. Mmg the best arr!
  • seminggu sblom cuti gak kitorang dah start berlatih tiap2 malam sebab bukak skolah jer kitorang akan lawan pada sabtu yg akan datang itu..
Okeh! Tu je dulu.. nanti kite sambong len… takot2 mata korang dah x larat nak baca, so nanti kita sambong len yer! 

Assalamualaikum~

Saturday, 25 May 2013

I'm Back!!


Assalamualaikum~

Ape khabar suma?


Mintak maaflah, kite kat sini baru balek dari asrama hari khamis ari tuu, dtambah plak dengan mid-year exams yg sangat menyerabutkan kpala n otak, hehehe.. bukannye apa.. baru first time jawab kesemua 11 paper mengikut standard SPM (except for a few papers)  iaitu BM(kertas 1 & 2), BI(kertas 1 & 2), Maths(kertas 1 & 2), Add Maths(kertas 1 & 2), Sejarah(Kertas 1, 2 & 3) , Fizik(kertas 1 & 2), Kimia(kertas 1 & 2), Bio(kertas 1 & 2), BA(kertas 1 & 2), Quran Sunnah(kertas 1 + 2) and Syariah(kertas 1 & 2). Memang pecah arr kpala n otak… exam tu plak ada la jugak 3 minggu..


Yg bestnya.. minggu first je kitorang suma fired up nak exam, minggu kedua dah blur dah, datang jer minggu ketiga, semua orang rasa cam otak dah tepu. Hahaha~  Termasuklah diri ini, sampai hari rabu sblum cuti ari tu baru abes. Malam tu majoriti fom 4 pkat mghadap novel untuk me’release’kan tention masing2..Tapi iolls x termasuk  dgn aktiviti mmbaca novel sbb kite ni bukan kaki novel hehehehe

Bila datang je cuti mmg kat mata ni nampak netbook, mp3 and henfon umi untuk men game..hehehhe (kite x de henfon taw!) Bila umi datang nak ambek kat asrama, tiba2 je umi tanya “Buku bawak balek x?” so, kenalah bawak balik buku lebih sket. Asalnya bawak balik BM(sbb ada hmwork) n buku rujukan Sejarah je, Tapi dah umi tanya kena lah tambah lagi satu iaitu bku BIO. Umi kata, cuti 2 minggu, karang menyesal plak x studi. Oh well, kata2 umi x leyh dilawan, klaw x camne nak jadi anak mithali, kan?

Anyways,  Catch you guys later!


@#-Assalamualaikum :3 -#@