Monday, 20 July 2015

Kazoku No hi

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum guys and girls.

Kali ni nak cerita pasal the first event aku participate kat Intec. Program ni dikendalikan oleh KTJ(Kumpulan Teknikal Jepun)'s JETSS which stands for Japanese Education Technical Students Society. the Senpais or seniors told us that the programme was held sebab nak eratkan bonding antara kohai and senpai. And seriously, it did!

So, the programme was on Saturday if Im not mistaken. Many sports acitivities were held, like futsal, volleyball, basketball, bola baling, and tug of war. Aku, terpaksa masuk bola tampar. Ngehehe. Tak de lah terpaksa sangat, tapi sebab kitorang junior unutk rumah sukan aku hanya ada tujuh orang. So, aku pon join bola tampar. Merah tangan aku main bola tampar walaupon hanya training sehari (more like sepetang je ><) pastu esok tu trus lawan. Bwahahaha. Dapat third place, okay lah  kannnn. ^^

Programme yang sukan sukan start belah pagi sampai dalam pukul dua belas something. And then belah malam ada barbeque! Alhamdulillah, kenyang aku makan malam tu. Makanan pulak sesedap bak hang! ahhahaa. Walaupon ayam agak limited. And masih teringat Senpai announce,

"Korang ambik ayam seketul, sosej dua., nuget tiga."


>< >< wkwkwkwkkwkkwkwkwk >< >< *do correct me kalau tersilap quote*

Bwahahaha. And then lepas makan makan ada performance from each class. Class aku, iaitu Hikari telah membuat persembahan Penguin dance.... hahahahha. lawak kot. seriously. yang tak tahan, kitorang siap kena buat encore lagi. Muahaha.

All the performance that night was incredible and memorable.

Thanks senpaitachi for the wonderful Kazoku no Hi.

#Hayate #Hikari #Hayari #KTJ07AllFly #KTJ08AllFly #Kazokunohi #KTJFamilyDay

Footnote: For some unknown reason, posts aku semakin pendek. Meh. Apakah iniii?

WATASHIWA INTEC NO GAKUSEI DESU

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum guys and girls. Fuyoo, dah lama cek tak tules kat sini noh. Ampun dipinta. Sejak masuk INTEC, tak sempat nak post apa apa, bukan gapo, kita tak dak laptop sendiri nak bukak tenet or buat keja. teehee. Ampun eaa.

Anyways, Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi, permohonan rayuan untuk biasiswa JPA, diluluskan. FYI, result rayuan JPA keluar on the second day at PASUM. Which made me confused whether to stay at UM or go for Intec's Kumpulan Teknikal Jepun Programme. Ya Allah, nak buat pilihan tu memang susah. Memusing aku tiga hari kat PASUM. Tanya kawan-kawan kat sana, semua tak tau nak kata apa sebab depa memang minat sains hayat and tak tertikir untuk ke sains fizikal. Seriously, susah nak buat keputusan.

Whatever happened, aku dah pun menjejakkan kaki aku kat Seksyen 17, International Education Centre and menetap di Seksyen 18, Kediaman Akasia International Education College.  huhuhuhu. Here's the most interesting sad part of the pendaftaran, Geng Second Batch for Japan, Korea and apatah satu lagi, tak kena orientasi!! WOOHOOOO!!! ahahaha. Sedih la jugak sebab tak kena orientasi, tapi bila fikir balik, best pon ada gak. Ngehehehehe. A reason why kitorang tak de orientasi like the first batch ws because kitorang kena catchup ngan First Batch punya studies, yang tu untuk geng KTJ lah, yang lagi dua maybe (just maybe) atas sebab yang sama jugak,

Kalau ada pun orientasi kitorang, it was just a short orientation about the programmes, short games and such. Nothing fancy at all. hahaha. But still, Im okay with it. Sebab dah orientasi kat PASUM!! Jyeahhh.


 Minna! Gambarimashou ne!

Sekian.

Saturday, 30 May 2015

Four Days At PASUM


Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh~

Alhamdulillah.. Pada tarikh 24 Mei, aq selamat mendaftarkan diri di Unversiti Malaya, universiti tertua di Malaysia. Sampai je kat UM, ucu terus bawak gi Kolej Kediaman Ke Lapan(KK8) or also known as Kolej Kediaman Kinabalu ^^. Kolej ni dinamakan Kolej Kediaman Kinabalu sebab pembinaan dia ada disponsorkan oleh pihak dari Sabah(or something like that) maka kolej ni dinamakan Kolej Kediaman Kinabalu. (do correct me if Im wrong) 

Day One

Okay. Thats the main entrance to KK8. Dua org yg baju biru kat belakang tu adalah LO Qiels and LO Adham, KK8's awesome FPs. ^^ So, yeah. Nampak lengang kan? sebab iollz orang first dow! huhuhuhuu~

Selepas habis mendaftar, aku and family gi makan dulu kat Kepsi pastu aku ajak family gi lepak kat Mid Valley, alang alang dah dekat~ Sampai je kat situ aq nampak MPH Bookstores, terus aku serbu and cari buku Tarbiah Sentap and Diagnosis.. Tapi disebabkan kewangan tak berapa mencukupi maka, aku memilih untuk membeli buku Tarbiah Sentap terlebih dahulu. hehehe.. After jalan jalan, terus balik kolej and rehat rehat and solat and got myself ready for the evening activities.

Okay, aktiviti petang ni ialah Sesi Semak Dokumen untuk Penyerahan Dokumen. Ekceli, kitorang semua just daftar untuk asrama je dulu.. Untuk PASUM, Seksyen Kemasukan & Rekod, Klinik Kesihatan Pelajar and Bendahari belom lagi. Sesi petang ni memang sangat sangat usefull to make sure yang korang punya dokumen mencukupi and tak de apa apa yang tertinggal. Seriously, semua orang ingat dokumen dah lengkap, sekali FP (this is the name for our facilitators) check, banyak benda yang tak dak. Oh, and make sure you guys have extra copies of everything just in case something pops up~

Habis sesi ni, kitorang belajar a few cheers like the currypuff clap, macho clap and gegurl clap. Seriously the macho and gegurl claps are cute! While the currypuff clap tests your speed. sebab korang boleh main sampai gear dua belas kalaw buat betol betol. ^^ . 

That night, Group KK8 buat a little bit of a sesi suai kenal and we all talked about ourself. Huhu.. I recall being called 'tudung hijau' thanks to the colour of my tudung. Hahahahaha~ I liked it anyway. ^^.  After that kitorang belajar another new clap yang dipanggil break clap. Break clap ni start dari break one sampai break ten! After that, kitorang dari KK8 bergerak ke KK10 sebab kat KK8 hanya ada dua puluh dua orang sahaja, 18 girls and 4 boys! Jangan terkejut kenapa sikit sangat sebab ekceli dak dak PASUM sebenarnya dikumpulkan kat KK11~ 

So, at KK10 kitorang disambut dengan tarian Shark Du Du! Hahaha. Comel dow! Mula mula baby shark, mama shark, papa shark, surfer shark, saw a shark, shark attack, swim away, surfer die and surfer shark. Serious comel~ hahaha. By this night, kitorang diberitahu bahawa gabungan KK8 and KK10 membentuk Area Digi. 

DiGi cheers.

'when I say Di you say Gi!'
'Di!'
'Gi'
'Di!'
'Gi!'
'Di!'
'Gi!' Bersamamuuuuuuu~~~

Day Two 

Sesi Penyerahan dokumen. Ekceli sesi penyerahan dokumen yang sesi pagi untuk dak dak fizikal, untuk dak dak hayat yang sesi petang.. so, time pagi, KK8 join dengan KK10 untuk riadah. Best jugak sebab time ni kitorang main ikot company(kumpulan). Aq company L8~ and diketuai oleh Fawwaz from Kedah. Time ni, kitorang diajar a new game iaitu Bom Caki Caki! Serious Bestt!! time ni agak memorable gak ahh bagi aku sebab aku dapat jadi finalis untuk lawan ngan group lain~ hectic gila kot time ni! hahaha~

 Dalam kol 8.45 camtu, makanan sampai and kitorang dibenarkan berehat. Pukul sebelas kitorang berkumpul balik untuk pergi ke PASUM.

 Auditorium di blok PASUM baru AKA Audi

Luckily for DiGi, kitorang dapat naik bas untuk ke PASUM sebab jarak kitorang ngan PASUM memang 'not a walking distance'. Selepas makan tgah hari and solat zohor barulaa kitorang dapat memulakan sesi penyerahan dokumen. (Tapi memang start lepas solat pon).Huhuhuhu.. Seriously... This day was very tiring sebab kitorang banyak berjalan.. Hahahaha.. so, sangat disarankan agar tidak memakai kasut yang boleh menyebabkan kaki anda melecet.. Wear sport shoes instead. Selepas habis pendaftaran kitorang dapat goodies yang bercop PASUM. Kitorang dpat payung, beg, tumbler, buku catatan PASUM and yang paling awesome ialah T-shirt PASUM!! Batch yang sebelom ni kaler tshirt diorang hitam merah, kalini kale kitorang hitam purple~ Serious lawaaaa dooow!!

PASUM's Tumbler

Tshirt PASUM 2015/2016

Sesi penyerahan dokumen berakhir dalam kol 5.30. Habis je sesi ni memang kompom kitorang semua blik ke KK masing masing. And as always KK DiGi akan menaiki bas untuk balik ke KK.

That night, program start kol 8. As always. And of course KK8 bergabung ngan KK10 kat KK10 punya dewan. Payung and tumbler memang tak ditinggalkan. Huhuhuhuhuhu~ Kena bawak sekali kot!

Day Three. 

Sesi taklimat. 

Sebelom bertolak ke PASUM, LO Imtiyaz (LO KK10) datang kat kitorang and told us something.

'Ekceli kitorang(FP) terlepas pandang taw nak ajar korang satu cheers ni....... Aku takot lak nanti kalaw korang sedih sebab tak belajar lagi cheers ni....... Ye laa..., Kalaw KK yang lain buat, tetiba korang tak buat mesti korang sedih an? So, aku nak ajar kat korang cheers ni, nama dia Asasian Cheers'

'Asasiaaaaann'
'Go! Go! Go!'

 So, kitorang pon ngan semangatnya belajar cheers baru agar tak ketinggalan ketika di DEWAN KULIAH UTAMA AKA DKU nanti. As always,dak dak KK DiGi kena naik bas untuk ke PASUM~ Hari ni dak dak diberikan taklimat mengenai subjek subjek yang diorang akan ambil sepanjang asasi kat PASUM Tapi time hari ni kalaw tak silap aq just subjek Bio, Fizik, Maths and Bahasa Inggeris. Alhamdulillah, taklimat sangat best and tak menyebabkan aku tertidor~ hahahaha. teruk gak an aku ni. HUhuhuhuhuuhuu. Seriously, walawpon dewan lama, tetapi air condition dia memang sejuk! Kalaw boleh sila bawa sweater or cardigan agar tak menghadapi kesejukan, ><

Sebelom taklimat bermula,.. LO Imtiyaz mengambil mikrofon and did some jokes and made us DiGi do the cheers. Ayat dia

'Korang jangan malukan aku ea~'

Maka, kitorang pon dengan semangatnya meng-cheers-kan Asasian Cheers. And rupe-rupenya kitorang je yang taw cheers tu! hahahahha~ Awesome. Thanks LO Imtiyaz!

Sementara menunggu lecturer sampai, dak dak hayat diperkenalkan dengan dance Gummy Bears and Xi Shua Shua yang sangat sangat comel. Tarian diketuai oleh FP Emay from BUNIAN. hahahaha. jangan tanya kenapa aku cakap semuanya comel sebab, im a girl. To me, semua tuuuu comel~ ><

Sesi taklimat habes dalam kol 1.45 and dak dak DiGi sampai kat KK dalam kol 2 klaw tak silap. KK8 diminta untuk berkumpul semula lepas solat dalam kol 2.20 manakala KK10 kol 2.30. Ye laaa... KK8 kena berkumpul awal sebab kitorang kena berkumpul dulu sebelom gi KK10. Huhuhuhuhuhuhu~ 

Sesi LDK, (jangan tanya aku LDK tu apa tapi dia macam nama program untuk sesi orientasi tuu laa). petang tu bertajuk Inovasi. And this is about changing to become better~. So, kitorang semua start ngan ice breaking, we were made to sit in different groups. Mula mula ikot saiz kasut, pastu ikot negeri pastu ikot company~ time yang ikot saiz kasut tuu aq rasa saiz kasut lapan paling ramai and FYI akulah antara ahlinya~ >< hahahahha~ Best gak ahh. hahaha. Time yang ikot negeri pon best gak sebab aku leh cakap ikot loghat negeri kedah. In fact, semua grup disuruh bercakap ikot loghat masing masing which was AWESOME! And Finally ikot company~ best jugak sebab dapat rememorize ahli company. >< and kitorang sekali lagi main Bom Caki Caki. Again, aku jadi final two! hahahaha. Alhamdulillah.

Selesai program petang, kitorang berkali kali diingatkan untuk solat asar secara berjemaah. (Eh, aku gi kot surau.. Tak caya tanya roommate aku and LO Qiels! ) Memandangkan kitorang solat ikot KK, telekong tak bawak turun maka aku pon bertanya pada FP...

Aku: Ummmm.. Japgi solat asar jemaah ke?

FP Adham: Aaaa... solat jemaah tuuuu kann lagi elok.... pahala pon.. dapat lebih..... kalau KK yang laen diorang akan bentang sejadah kat dewan and solat ramai ramai tp KK kita sikit je.. so kita solat kat surau...
 
 Bengong jap aku lepas kena tazkirah ngan FP Adham.. hahahaha. Tapi apa-apa yang FP Adham memang betol and ada baiknya kalaw di-istiqomah-kan dalam kehidupan. :3 

Moving on, malam tu sesi LDK inovasi diteruskan. Malam ni best gila sebab macam macam aktiviti kitorang buat! Selain daripada dances and cheers, kitorang main game baru iaitu Charades. Best gilaaaaa~ FP Qiels siap duduk ngan kitorang lagi sebab nak enjoy the game~ Lawak kot!! Aku gelak sampai tak berbunyi. 

And then kitorang ada aktiviti surat khabar fashion show. Time ni group budak laki jadi bahan sebab model hero diorang ntah apa apa.. hahaha, 'Silly Underwear' ><. hhahahahaha. Seriously best sebab ada girl group yang buat baju yang lawa gila. Huhuhuhuhuhuuu~

Day Four
Majlis Perasmian Majlis Minggu Suai Kenal Pelahar Asasi 2015/2016 at DEWAN TUNKU CANSELOR. This is the hall where the convocation ceremony takes place. Walaupon dari luar rupa dewan ni macam tak cat. Tapi sekali korang jejak kaki kat dalam dewan ni... rasa cam dok kat hotel lima bintang! Dengan Air cond nya yang terasa sampai keluar dewan and Dewan yang sangat sangat luas! Fuhhhh. OHhSomEE!! Time majlis perasmian dak dak PASUM, Hayat and Fizikal dengan jayanya melafazkan ikrar. Maka, kami semua sah menjadi Pelajar PASUM bagi sesi 2015/2016.


Conclusion by aku.

Ekceli aku tak sempat nak merasa MSKP sampai habis sebab lepas je habis Majlis Perasmian aku dah kena checkout dari PASUM. Nanti kat post lain aku cerita lak ea, takut lak kalaw jadi riak wa tamak haloba sampai semua nak cerita kat satu post ja. Tara banyak ni pon dah terlampau banyak. ><

Sepanjang empat hari ber MSKP, I learned loads of stuff, antaranyaa.... jangan malu nak bersuara! huhuhuhu~ Seriously, you dont want to be a passive member of the family.Huhu

Point form!
  • It was Awesome!
  • Aktiviti yang sangat berguna untuk mereleasekan stress time belajar nanti
  • Dances yang cute
  • FPs semua baik, sporting and supporting, and caring
Thanks to all the FPs yang jaga kitorang kat PASUM sepanjang MSKP. Korang jangan keliru between FP and LO, meh aku nak terang kit.

FP ni gelaran unuk semua facilitators. Kiranya, kalaw korang nak panggil kat diorang 'FP' instead of 'Abang' or 'Kak' pon boleh dow~

LO stands for Liaison Officer. Diorang ni laa yang in charge for the KKs. Like, contoh, KK8 punya LO ialah LO Adham and LO Qiels, manakala Lo unutk KK10 ialah LO Imtiyaz and LO Lofa. Seriously, FPs semua awesome be it for KK8 or KK10.

 LO Adham seorang yang sangat caring and sangat risau tentang pemakanan kitorang sepanjang MSKP. Dia akan sentiasa ingatkan kitorang untuk makan be it sebelom atau selepas ambek makanan.

'Korang, japgi jangan lupa ambek makanan taw'

'Sape kat sini yang belom makan?'

Walaupon dia dah tanya banyak kali, japgi kat wasap akan dia ingatkan lagi...

'Sape tak ambek lg food . . Ambek cepat . .. Ada lagi 5 org lg . .'

And then theres FP Qiels, yang sangat awesome dalam dances! Serious dow! Not to mention yang dia ni sorang yang baik and kalaw kita tanya dia apa apa dia akan jawab. Aku rajin gak ahh tanya dia soalan (like nak motivate kan diri sendiri and cara-cara nak dpat Four Flat) time waktu rehat sebab she is a girl like me and kalau nak tanya FP Adham aq lak yang segan.

Pastu, LO Imtiyaz from KK10, he is an awesome guy! he is a person with loads of spirit and boleh mewujudkan suasana yang positif untuk dak dak DiGi. He is also full of jokes( to me lah). While FP Lofa, seorang yang baik. Walaupon first impression korang lepas dengar suara dia memang rasa cam dia ni garang tapi she is a very awesome person actually. Like, seriously!

And then ada banyak lagi FPs yang lain and ada lagi sorang FP yang aku tak pasti dia ni under yang mana tapi dia ni yang handle dak dak yang nak checkout hari Rabu hari tuuu iaitu FP Hariz.

 Antaranya,
  • DK/Decay(Disiplin dan Keselamatan)... Sir Tom, Sir Saido, Sir Ngat, Sir Gap, Miss Nina, Miss Miu. FYI, Diorang ni pakai handband kaler merah, manakala head DK pakai handband kaler pink
  • WESPRIT(WElfare and SPIRITual)... FP Nek. FYI lagi, WESPRIT pakai handband kaler biru
  • AKSI(AKademik dan RekreaSI)... FP Nad
  • BUNIAN(KeBUdayaan dan KeseNIAN)... FP Emay
  • LOGITECH(LOgistics and TECHnical)... FP Irham
  • TASK(Tugas Tugas Khas)
Ok. Yang tu je yang aku ingat sebab most of them are in charge of KK8 and KK10. Tapi kenyataannya FPs sangatlah ramai sampai tak terhafal oleh ku~

Akhir kata, thanks everyone for the awesome most memorable orientasi I've ever had up until now. To my best roommates, Nabila and Aqila, take care of yourself. In shaa Allah akan aku sentiasa ingat kat korang.

Thanks FPs.
Thanks LOs.
Thanks KK8.
Thanks KK10.
Thanks KKDigi.
Thanks PASUM.
Thanks Unversity of Malaya.

Sunday, 10 May 2015

UMmmmm.. Im coming!!

Bismillahirrahmanirrahim, and Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh~

Alhamdulillah, cuti selama lima bulan telah dimanfaatkan sebaiknya.. Aiceywah, tak de lah baik sangat sebab dok kat umah tak buat apa apa pon, menghabiskan beras je ><.. Tapi iolls bukan laa malas ea, the twins buat jugak keja umah and ofkos memasak serba sedikit untuk family tercinta~ <3 

And Alhamdulillah jugak sebab umi sudah semakin pulih setelah operation itu hari, she can walk, and even sew now.. Woohooo Im like so happy for Ummi~ cuma kadang kadang tu ada laa masa yang dia akan rasa sakit sangat sangat sama ada sebab berjalan terlalu banyak or buat kerja. But still, she's getting better and I can only thank God for everything.

Moving on, Alhamdulillah, me and my twin dapat tawaran untuk pergi ke Matrikulasi but masalahnya, aku dapat ke Kelantan yang kakak pulak ke Perak~ Kalaw dari Kedah niii dia macam two separate ways. Not to mention yang jalan nak gi Kelantan macam roller coster ><.. Dan aku sangatlah tidak boleh tahan untuk melalui jalan yang bengkang bengkok ni.. Wuuuuuuuu.. Takuttt~ 

So, ayah decided untuk buat permohonan untuk memindahkan aku dari Kelantan ke Perak so that dapat memudahkan proses penghantaran masa pendafatran nanti. Bukan apa, katalah ditakdirkan aku and kakak tak dapat masuk Universiti mana mana, baiklah kitorang pegi matriks perak sebab senang and its on our route daripada nak kena ke kelantan yang macam agak jauh sikit.

So, my ayah buat permohonan pertukaran daripada matriks Kelantan ke matriks Perak. Alhamdulillah jugak sebab permohonan diluluskan, maknanya hari pendaftran nanti kitorang pegi Matriks yang sama and belajar kat Matriks yang sama.. Huhuhiu.. Yippeee~ 

Tetapi... setelah keputusan UPU diumumkan, nampaknya aku ngan kak terpaksa menolak tawaran untuk ke matrikulasi sebab kami berdua berjaya mendapat tempat di universiti pilihan kami~~ hehehehehe~ Happy tak? Ofkosslaaa sayaa sangat sangat happy~~ Alhamdulillah.. Umi sampai menangis time bagitaw aku ngan kakak dapat masuk universiti.. 

So, Course apa and kat mana? 

Mesti korang semua tertanya tanya kannnnn kann??? Hehehehe~ Alhamdulillah, aku ditawarkan ke unversiti pilihan kedua aku iaitu Universiti Malaya. Program yang ditawarkan kat aku ialah Program Asasi Sains Universiti Malaya iaitu Asasi Sains Hayat.. Nampaknya mungkin takdir aku untuk jadi doktot~ Wkwkwkwkwkk>< Tak taw lah.. In shaa Allah klaw ada rezeki laa^^

Kakak pulak ditawarkan ke Universiti Teknologi Mara iaitu pilihan pertama kakak~ Program pilihan kakak pula ialah Diploma Pengurusan Halal.. Ramai orang kata yang dip pengurusan halal ni baru sebab bila sembang ngan cikgu cikgu kat sekolah diorang semua macam 'eh? kors apa tu?' , 'kors baru kot nohh?' ~hahaha~ Putting aside all the thoughts of other people, kakak dengan happy nya menerima tawaran untuk ke UiTM tersebut, tambah tambah pulakk UiTM tuu yang dekat Puncak Alam.. So, aku ngan kak tak de laa berjauhan sangat~ hehehe.. nampak tak ada sorang tu tak nak berjauhan ngan kak dia? nampak tak? huhuhhuhuhuuhuuu~

So, thats all for today.. Lama gila aku tak post kat blog ni sampai rasa awkward nak menulis.. Huhuuu.. Ampunnn!! Hahaha.. Doakan kitorang as aq ngan kak aq embark on a new journey where our lives really start to change. In shaa Allah, kami berdua will do our best to be the best.. To Batch97.. To my friends.. Good luck in your lives and do your best in wtv you do. Pray to Allah all the time as He is the only one that can help us on our journey. Jangan tinggal solat, baca Quran and tak maw nakal nakal ea? hahahah~ 

Till we meet again, Assalamualaikum~ 



Saturday, 11 April 2015

KMC

Day One
4PM- checked in at Kedah Medical Centre
5PM- Umi ditempatkan kat bilik yang hanya boleh memuatkan dua orang sahaja. Mom's bed was bed number 2. Katil 1 dah ada orang. She is a middle aged chinese, I think. 
6PM- Ayah ajak keluar makan dulu sebab lepas ni umi maybe tak leh makan sedap sedap dah sebab nak kena puasa.
7PM- Returned back to KMC
7.25- Ucu and his family datang tengok umi kat sini. Ucu arrived here that afternoon and he stayed at our home for now until mom operates.
7.30- Maghrib. Ayah kluar gi ambek along kat Shahab Perdana and tunggu sampai Angah habes shift kol 9 kat hosp.
8.40- Isyak
9PM- Ucu balik umah. 
10PM- Ayah sampai dengan Along and Angah. We took pictures too. Tapi ada kat fon Ayah.. Huhuhuuhu
11PM- Ayah bawak Angah and along balik umah.
12AM- Settled ourselves and got some good night's rest.

Day Two.
5.30AM- I woke up. And waited for the toilet. The patient next door was using it.
5.40AM- Bathed and got ourselves ready for today.
7.25AM- Ayah sampai
7.50AM- Along and Angah sampai with food!! Hhahaha.. Lapar kot.. Huhuhuhu. aku and Kakak makan jajan je untok brekfes.. Pastu seb baek ucu belikan biskut and roti.. Kenyang laa jugak.. Ingatkan nak pegi beli kat kedai kat bawah .. tapi sebab ingatkan umi masuk operation theater kol 8 maka kami dok duluu kat atas.
8.50AM- Umi dipindahkan ke katil laen yang boleh ditolak and dibawak ke operation theater kat tingkat satu.. Time ni memang rasa nak nanes arr.. Sedih, takut semua ada.. Hanya Allah yang tahu umi rasa apa time tu..
10.45AM- Kami diberitahu umi dah siap dibedah and that it was successful. Alhamdulillah. But umi was still kept in the room for a while to rest. Time doktor bagi tahu ni, ayah and angah gi tgok Mak Cik Ros and Pak Cik Aziz.
11AM- Umi dibawak balik ke bilik.
12PM- Ucu and family and Along Faghira datang with lunch. Huhuhuhuuuhu.. Time ni iolls tak makan sebab between pkol 11 and 12 tuu dah makan megi kap semangkuk.. Ngehehehehe..
1.30PM- Zohor. Went to the surau at tingkat tiga to solat.
2PM- Ucu, Cu Farah n family and Mak Tok bergerak balik Rawang. And diorang pegi ke Pulau Pinang untuk hantar Along Faghira balik ke kolejnya.
5PM- Lepas zohor tadi kami sefamily berehat sambil bertukar tukar jagakan umi. Pastu gi solat asar kat surau with kakak. Naik atas kat bilik and found mom's and dad's friend, Mak Cik Rashidah~ She returned about almost an hour later. (I think.. Iols tak tgok jam ponn.. lewlsss ><)
6PM- family Teh sampai.. Huhuhuhu.. Looks like umi started getting visitors~
7PM- family Teh dah balik time ni and then Pak Su and family lakk sampy. They stayed until after Maghrib.
8.30PM- Isyak
9PM- Ummi woke up for a while. Finally I got to see mom's eyes glitter again. Even for a while, it meant a lot to me.
11.30PM- Ayah, Along and kakak balek umah. Malam ni iollss and Angah jaga Umi.. Aku ambek shift awal. Lepas ni Angah lak jaga. Huhuhuhuhuuu. (ada shift bak hang!~) Takot ooo dok sorang sorang.. Aku ngadap fon jee.. Siap semunyi balek selimut lagi.. Hahaha.. Mr. TV menjadi background music and night lamp yang setia. ><wkwkwkkwkwk. In between my shift Ummi terjaga kejap and vomited. Probably because of the side effect from the medications.
1AM- End of my shift.. Gerak Angah bangun and I went to sleep. zzzZZZzZ
*** Ada lagi yang datang hari ni.. ekceli ada yang aku ter 'mess up' kan susunan.. heheheeh.. forgivee mee.. Some ar Kak Ida and Abang Pai.. And Kawan Ayah, Cikgu Akhib and family***

Day Three.
6.30AM- Hari ni bangun lewat.. Haahhaahhahaha.. Letih kot semalam dengan segala debaran and everything.. Fuuuuhhh.. Dapat tidoq best punyaa.. Hahahahaha.. Anyways, lepas bangun terus gi mandi and solat kat wad je. Tak gi surau pon.. Takott bhaii.. Hehehehehe..
8AM- Along and kakak sampai dengan makanan sekali.. Huhuhuhu.. Pagi ni dapat makan nasi lemak Cik Bi.. Dapp Oooo... Hahahahaah.
12.30PM- Mak lang and Pak Lang datang. Cikgu skolah umi pon ada datang, Cikgu Rahim if Im not mistaken.
3PM- Ayah sampai. With food.. Kali nii megi kap and bubur kap.. hahahaha.. Teringin nak makan bubur kap weyhh.. Hahaha>< Lepas tuu.. Ustazah Azizah And Teacher Kamaliah datang untuk melawat umi.. Terharuu weyhhh.. Diorang datang kejap je sebab lepas tu ada latihan umah sukan kat Syed Omaq. They seemed busy but still sparred some time to come.
5PM- Time ni dah mula orang datang.. Maklumlaa time ni keje pon daa habes and all of that stuff.. Lagipon time ni time orang rehat rehat.. Susunan dah tak ingat tapi antaranyaa Kak Amy and Abang Salleh, Pak Cik Asri and Mak Cik Shima
7.30PM- Maghrib.. Teh and Pak Su with Mak Su datang.
8.30PM- Isyak. Adik Pak Cik Asri datang, Kawan Ayah datang (Iollss taktaw nama dia.. Huhuhuuu.. Ampunn), Cik Su datang, ummm.. tu je kot untok malam ni.. hahaha.. dah taa berapa ingat.

Conclusion..

Ekceli..aq tules post ni sebab nak jadikan salah satu memori dalam hidup aq and untok menceritakan pengalaman aq sepanjang ummi operation. Other than that post ni jugak ditules sebab aq nak ucapkan jutaan 'thank you's kat semua yg datang.. 

Fourth day and so on- Mak Cik Pah, Cik Haza and Cikgu Fadzila, Mak long Timah, Pak Tam Pak Cik Asri, Ngah Mat and family..

Ekceli ramai lagi yg datang tapi aq tak ingat and tak pasti.. huhhuhuhuhu..








Saturday, 4 April 2015

Hari Anugerah Cemerlang 2015

Assalamualaikum~~

Dah lama cek tak post kat blog nii, rindu plak titew. hehehe.

Alhamdulillah, setelah hampir sebulan keputusan SPM 2014 dikeluarkan, pelajar pelajar cemerlang semua dijemput untuk menerima anugerah kecemerlangan di SMK Dato' Syed Omar. Hehehehe. This is where I come in. Acewahhh~ Iollz pown sapat gak anugerah cemerlang weyh. Bangga tak bangga tak? Hahahaha. Lewls~


Well, iolls pergi sehari awal sebab nak tolong adik adik nasyid lagi. Hehehe. Seronok oooo. Malam tu macam nak kenduri + raya pon ada. Cikgu2 and Ustaz Ustazah semua sibuk dengan persiapan untuk menyambot Tunku Puteri~ Malam tu, iollz secara tak langsungnya menjadi pembantu persiapan dewan dengan my kembar~ hiuhiuuuu best gila weyhhh😍


So, onthenext dayyy, ramai gile parents datang but unluckily, umi ayah iollz tak dapat hadir sekali under certain reasons.. Hehehehe~ FYI, cikgu cikgu semua tanya iollz soalan ni banyak kali.

"Waris kamu mai tak?"

"Mai ngan sapa ni?

"Satgi nak naik pentas ngan sapa?"

The best part was when kakak became my waris to accompany me on stage. Hehehe~ Actually, tak semua anugerah benarkan waris naik atas pentas sekali. Hanya Anugerah Bitara atau yang special special ja waris boleh naik sekali. Hehehe.


It was very fun when I was able to meet some of my SPM friends during the ceremony. Hehehe. Gile tak best. Happy kowt dapat jumpak depa. Hahahaha.




Anyhow, thanks to everyone who made this Majlis wonderful. Thanks to WardatulHamra' for wanting me there. 

Hehehe~ 

Thats all for today~
Till we meet again, ciou~~

Assalamualaikum.

 footnote: this is the first post I posted from my new phone~






Sunday, 8 March 2015

Wardatulhamra'15

Assalamualaikum, peeps!!!

Apakah khabor anda semua?? Harap sihat2 belaka. May we be with his blessings as we walk on this road towards eternal happiness in Jannah. ^^



Setelah debaran 3Mac, aku kembali menulis. Ngehehe. Tak de maknenye aku nak touchy-feely sangat. Cuma aku kna cari sedikit 'muse' untok menulis. Tak best la kann, kalaw iols asyik tulis untok meng'happy'kan diri sendiri je. tak de maknenye weyh. Uselesssss.

Anyways, as you all know, iolls and my twin adalah official percussionist member of WardatulHamra Nasyeed Group. Hehehe. Nanti kalaw ada masa, tengokla post yang lepas lepas. InshaAllah, korang akan dapat banyak pengetahuan mengenai membership kitorang ngan WardatulHamra. Accewahhhh!



FYI, esok AKA hari Isnin, 9 Mac 2015, me and beloved sister akan pergi menjejakkan kaki ke Syed Omar untok memberi sumbangan kat grup nasyid syed omaq ni. Bukan sumbangan apa apa, kami just akan pergi tengok latihan diorang and perbaik yang mana2 patot. Tu je. Tak banyak pon keje kitorang.Ngehehehe.

You guys have no idea how much me and my sister have been longing to be invited to help out our nasyeed group with their training. I seriouslayy can not wait for tomorrow~

footnote: lawa tak gambar yang kat atas tu? self edited wooo~ at picmonkey

Tuesday, 3 March 2015

Syukur

Assalamualaikum semua!!

Debaran 3 Mac sudah berakhir, namun bermulalah pengembaraan ke dunia luar, begitu juga kepada sahabat2 #batch1997 sekalian.

Walau apa2 pon result yang kita dapat tadi, ingat, everything is not over just yet! Tak semestinya kena dapat result elok untuk berjaya. SPM hanya salah satu wahana untok capai kejayaan sebenar. ^^

Orang yang paling bermanfaat kat dunia ni adalah orang yang boleh memberi manfaat kepada orang lain.

Wokayhhh.. yang tu je untok intro, now to the real part. Meahahahhahaha~

 


Perjalanan hari ini bermula pada jam 9.00 pagi. Punyelaa semangat, lepas subuh trus mandi, wkkwkwkwkwk, padahal pkol 9 baru nak kluaw umah. Yang x tahan, sempat lakk tengok anime 2-3 episode sebelom nak bertolak ><

Sbelum sampai skolah, iolls and satu family which umi, ayah, kak, and me pergi tempat lain dulu. umi and ayah ambek cuti kott hari ni~ Happy gileee..

Back to the real storayyy, dalam pkol 10  muka dak dak kembaq ni pon muncul kat Dewan Gagasan SMKDSO. Time tu ramai dah girl students merangkap kengkawan dah sampai. Kitorang smpay agak lewat, tapi tak de laa lewat sgt.Sampay2 tu trus cikgu panggil masuk kat dalam dewan. The chairs were set, the stage, the tables(result counterss) and everything was thereee.. Like duhhh, mana ada stage tu nak gi jalan2 lak kan. ><

Dan time tu tibelaa adegan, pelok2, happy2, salam2 and selfy2~

Nazira, Teha, Dini, Afifa, Aku, Kak

Nampak happy je muke semua orang, macam tak kesah apa yang akan berlaku lepas tu. maybe thats the power of friends and friendshippp.

Pastu mula laaaa pengetua bagi ucapan. Sebbaek pendek je uolls kalaw panjang maw x tido kmi kat situuu..

Anyways,, hanya students yang score 6A's above yang dipanggil naik ke pentas. Alhamdulillah, syukur, kak dapat 6A 5B~ Tererrrr tuuuu..

And then aku tunggu turn aku,, ckgu dah pggil yang 7A, pastu 8A, pastu 11A...
Guess what... aku menangis dowww. Why? because you guys are actually reading to the 11A's blog like right now!
 Aku, Syafiqah(F4)

 Hewhew.. Amacam? terkejutt x? hahahahha. Aku lagi terkjut taw x!!

Yang tak tahan, dak dak yang dapat 6A's above dapat NOVEL and seratus hengget daripada alumni SMKDSO and pihak skolah sndiri.. Yang tak caya yang novel tu je laaa.. Aku ni bukannya kaki novel, tapi kalaw nak suruh baca tu boleh jee. Hehehehe

And then, lepas habis sesi bergambar (jadi popular jap satu hari wkwkwkwkwkwkwk).Aku join kawan2 aku kat kantin. FYI, tahun ni DSO dapat tender kantin baru. Tak taw laa sedap ke takk, sebab tak makan pon makanan kantin tadi. LOL

Kat kantin tadi, homeroom teacher 5 Sains Agama which is my class, Cikgu Hasni, telah membuat kenduri kecil2an untok celebrate anak2 murid kesayangannya ini... Alhamdulillah, rezeki Allah nak bagi kat kmi semua, dapat laa kmi makan kepsi(kfc) hehehe.. Aku bantai 2 ketul kottt. Lapaw benaww~ ><


Yang tudung kelabu kat hujung belah kanan tu Cikgu Hasni~
                     From left: tangan aku(wkwkwkwk), Afifa, Dayah, Anis, Qeesh
   
Alhamdulillah. All well, that ends well. In the end, aku bukannya hepi sebab result aku je, aku hepi sebab aku dapat banggakan parents aku, dapat jumpak kawan, dapat ADA kawan2 macam dak dak ni, dapat jumpak and kutip ilmu dr ckgu syed omaq, dapat blajaq kat syed omaq and so much more!!


Ummi, Najjini, Dayah, Farhana, Nazira, Salwa, Qeesh
Cikgu Fazliyaton, Aku, Kak
Kak, Ustazah Harisun, Aku
Ummi, Najjini, Dini, Dayah, Ani, Farhana, Afifa, Nazira

Wokehh.. tu je. Here, aku nak ucapkan beribu ribu juta lemon (?) dekat parents aku , kat Cikgu2 aku, and kat kengkawan aku.
Umi ayah, thanks sebab ingatkan adik untok study. (HEhehehe, nampak ngat aku ni malas kadang2). Thank you umi ayah. I LOVEE YOUUUU!!
Cikgu2 Syed Omaq, trima kasih sebab ajaq saya and kak saya. Trima kasih sebab didik kami dua selama 5 tahun kat Syed omaq. Trima kasih cikgu, ustaz and ustazah~
 Untuk kawan2 lak, aku nak ucap trima kasih sangat sangat, walaw pon aku ekceli rase aku jumpak kwan2 sebena aku time lepas trial, tapi that short relationship was really meaningful. Kenangan aku time dok kat asrama and time berulang memang aku akan worship sampy bile2.

footnote:lepas ni aku akan berusaha untok trus raih kejayaan. InshaAllah

 



Sunday, 1 March 2015

Tomorrow

Assalamualaikum y'all!!

Allahu

Celik-pejam-celik-pejam dah MARCH dahh weiiiii!!!

Wokey, adik calm yourself.

Here goes nothing,

Iolls confident yang korang semua dah cukop aware yang results SPM 2014 akan keluar pada tarikh keramat 3rd of March 2015. And by today, setakat kat twitter, majority sahabat sahabat iolls, dah mula nak cuak, takot, gentar, freak out sebab tomorrow is our big day!

Again, Im freaking out. 0.0

Orang kata, result SPM ni penentu hidup anak muda mesia in so many ways. This result can end up being your worst nightmare are your best dream. Dengan kputusan ni, kau akan bawak kaki kau ke tempat yang dia sepatutnya ada. It will open up one of the doors in our lives. Maunye aku tak freak out klaw dah lagu tu.

With that clearly said, no matter apa result yang batch 1997 akan dapat esok, semuanya Allah dah plan. Ada sebab and alasan for everything that happened in our lives.

Cewahh, cakap besaw lak aku ni. Macam la aku ambek SPM dua kali. wkwkwkwkwkwkwkwk ><


All righty, tu je.

footnote: malam ni nak kena solat sunat manyak2 nak bagi hati ni tenang skit. ><

Sunday, 22 February 2015

My disease

Assalamualaikum

Hari ni iolls nak crita skit pasal penyakit yang iolls hidapi. Hehehehehe. Bukan nak mintak belas kasihan tapi nak berkongsi sahajaa.

Hyperventilation

Wokayh. Itulah nama penyakit iolls. Hyperventilation. If you guys want to read more, do click that ok?

 So, this disease is quite similar to asthma but it is not that worse. Penyakit ni dapat teractivate when the person with the disease is under pressure or under certain conditions. My hyperventilation occurs when I am under stress or surrounded with a large amount of people. Kadang2 bile aku tak stress pon aku akan bernafas laju2 macam orang asma, but its not asma. LOL.

So, how did I encounter this disease?

Entahlaa, aku pon tak taw sebab famili aku yang lain tak de pon penyakit ni. So, I'm the only one with disease. It happened when I was in form 2. I entered a 4 times 400 metre run at high school, and then after the run I went back to my hostel, took my bath and ran back to class to take my bag, on the way back I collapsed with very quick breathing rate which look asthma-like. My parents came and they didnt take me to the hospital as they thought it was normal and probably because I was lack on glucose that day after running 400 metres. And unluckily, my disease struck me again during my older brother's wedding ceremony and so much more.

Bile aku form 5 baru laa parents iolls sempat bawak iolss pegi Kedah Medical Centre, bukannya apa, sebab most of the time my disease struck me, I was in school, and they were in their school too( kedua parents aku ckgu kat skolah yang berlainan). Actually time form 3 parents aku dah bawak pegi KMC tapi disebabkan time tu aku dah fully recover from it, the doctor could not diagnose the disease whatsoever, aku pon tak paham prosedur nyaa. So, back to form 5. The doctor already let me take in oxygen and then guess what, lepas aku ambek oxygen tu pon aku penat lagi. Thus, doktor cakap yang aku ni bukannya ada penyakit asthma sebab klaw asthmatic person, lepas ambek oxygen diorang dah okay, tapi aku tak. Maknanya aku tak de asthma tapi aku ada hyperventilatian. Yeay?

I want to be normal too

Yes. I want to be normal. Listen you guys out there. Klaw korang nampak aku melompat ke sana ke mari, bersukan sampai tak hengat dunia ataupun masuk acara olahraga banyak (realityly aku tak buat pon), korang jangan pelik. Kenapa? Sebab kitorang yang ade penyakit ni teringin jugak nak buat mende2 tu. Ape? Ingat kitorang suka ke jadi sakit. Puh-leasee. Kitorang ni pon nak gak bersukan tapi tak mampu.

"Dah taw penat (as in ada asthma), bersukan jugak."

"Die tu pandai berlakon je. Drama Queen!"

Tolonglaa paham. Kitorang pon ade hati and perasaan jgak. Seriously, lepas aku ade penyakit ni aku lagi teringin nak bersukan daripada kawan2 aku yang sihat. Aku ingat lagi time aku main bola api kat kem. (Game ni macam bola sepak tapi berapi) Time main tu, kepala aku terhantuk dengan kepala pemain lain dengan sangat kuat smpy tak leh bangun. Lepas habis main diorang ckap aku ni pandai berlakon je and then tup tup.... Hyperventilation struck!

Please. Appreciate the health that God has given you

Well, that is all for today. Actually, a part of this post is luahan hati aku terhadap kawan2 aku yang anggap aku macam tu. Please. Aku mintak maaf kay. Kadang2 sakit hati gak. Tapi malas nak gaduh. Aku biar je. Tak de maknanya nak gaduh ngan orang laen. LOL.Buat menambahkan stress je. ><

K. Bye~

Friday, 20 February 2015

FlythatKite

Asslamualaikum

For the first time in my teenage years, aku dapat maen layang-layang wooo. Teruja kott.

Crita die mula camni, kelmarin sepupu favourite iollz datang ngan famili die and tido satu malam kat umah. Dari awal lagi die nak main layang2 ngan the twinss ini. Sebelum die datang die dah msej n tweet dah ngan iolls kata nak maen layang2. Awalnya, tak boleh maen sebab tak de layang2. Sblom ni die maen ngan sepupu kitorang yang laen. In other words, die tak de layang2 sendiri. Tapi, nasib kitorang baik sebab kat kedai RM2 ade jual layang2. WUU WUU~

Balik je daripada pergi berubat (spupu iolls die penghidap penyakit SLE, but she is stable) which was at 7.15 pm, kitorang trus kluar gi maen layang2. LOL. Nak maghrib kot.. Tepat pkol 7.30, kitorang masuk rumah and berjanji esok tu kitorang nak maen layang2 pagi2 butaa..
 


can you see that flying object? tu laa kite kitorangg.

Thus, pagi esoknya kitorang kluar gi maen layang2, but aku kluar lewat skit. Tengok2 layang2 dah lekat kat langit~

Hehehe... Pak cik iolls beli 3 kite. Tapi kitorang maen dua jaa.


See.. that blue girl with black tudung is me. And that man there is my pak cik nik. While this green one here is my cousinn.

Best kott maen layang2. Awal pagi lakk tuuu.. Meahahhahaa. Kitorang siap maen jongkang jongket kott. Seryesly, pagi tu kitorang smua jadi budak2 meskipun masing2 berumur 17 and 18~ wkwkkwkkwk..

footnote: 9 days untill SPM results. takotttt T^T

Yeahhh

test blockquote

 Alhamdulillah!!
Finally aku dapat gak tukar blokquote tuu~
Syukur syukur.

test

Thursday, 19 February 2015

LulusDah!!

Assalamualaikum

Pada tarikh keramat 18 Februari 2015 iolls dan my beloved twin sister sudah layak untuk menduduki ujian JPJ. Kitorang berdua dah habis latihan yang 16 jam iaitu 6 jam untuk KPP 02 and 10 jam untok KPP 03. Or something like that. Iolls tak ingat dah. LOL

No pictures were taken because we were told not to. Not to mention iollz tak bawak apa2 alat untok tangkap gambar pon. wkwkwkwkwkwkwk. Nampak tak kemalasan aku nak tangkap gambar di situ.

Anyways, ramai gile kot yang pergi buat ujian JPJ hari tu. But I dont know if that amount was normal or not. Bagi Sesi 1, there was a total number of 40 students. Students? ummmm... More like orang yang nak kena uji. And there was another 40 people with different tags. Aku and kak aku diberi tag kale merah (sesi satu) yang bernombor 35 and 36. Ohhhh... Lewat gile turn aku... Naik boring tunggu kott.

Test mendaki bukit merupakan test yang paling susah kat situ. Cuak kottt.. Tapi seb baek, alhamdulillah aku ngan kak aku lulus ujian tu. Syukur Syukur~

Actually tarikh ni jugak aku sedih sebab semua orang yang aq hanta mesej pakat tak balas. Sedih kott.. Iols ingatkan nak cerita kat abang tapi mesej tak berbalas. Abang? wkwkwkwkwkwkwkwkwk.Tapi tak pe lahh, die tengah sibuk dengan exam die. Cant do anything bout that. Pastu hntar msej kat kawan pon x blas, esok tu baru aq taw yang die x de kredit. LOL.

Nak kata sedih tu, tak de laa sedih sangat. Tapi sedih la jugak.. Wait, apakah yang aku merapu ni. ><

Wokeyh. Thats all for today. :) Catch ya laterrr~

Sunday, 15 February 2015

NoBlockQuotesT^T

Assalamualaikum

So.... Iolls teringin gak laaa nak tukar blockquote jadi lawa skit. Tapi malang semalang malang nye.... Tak jumpe... Dudes! Tension gak kot... NOOO!!

Okay.. Tenangkan diri kau wahai adik. *breathes in and out*

Anywaysss... Aku ade usha usha kat blog orang lain and ade yang gune blockquotes yang comel comel. As a wanita of kos lahhh Iolss tergugat keimanan dow. wkwkwkwk. Teringin gak nak blockquotes yang comel gitu.

Setelah penat berusaha dengan bersungguh-sungguh mencari tutorialle pasal blockquote.. Aku sedari yang HTML blog iollss tak de apa2 pon pasal blockquote. Thus aku mengakhiri usaha aku dengan tasbih kifarah dan surah al-Asr. Meahahahahha.




Saturday, 14 February 2015

UniversitayCourseys

Salam alaik
Hello

Okay, hari ni aku buat keputusan untuk 'study' sikit pasal kursus2 yang aku berminat. Seyesly, nak pilih kursus ni memang tak senang. Not to mention yang aku memang noob gile bile orang tanya aku pasal kursus2 apakah yang bertandang kat hati aku. And of kos aku akn jawab 'Entah' dengan selamber badaknya.

"Adik nak ambek kursus apa nanti?"

"Entahlaa"

"Bukan dulu nak jadi doktor?"

"Heheeee.... Tu dulu... Sekarang tak taw lgi~"

And the dialogue goes on sehinggalah perbualan tersebut menjadi hambar and tajuk perbualan dialih ke mende2 yang lebih penting. The End. ( ><)

Walaupon aku macam dah tak suke untuk ambek medicine. Tapi, aku kena lembut kan jgak hati aku ni untok ambek kors itu sebab rezeki manusia ayam pon tak taw. Ahahaha. Salah tuu... Rezeki ayam ada pada kakinya, rezeki manusia tak de siapa yang tahu. Btul x? WallauAlam. Aku memang dah lupa dah peribahasa ini. Maafkan aku. wkwkwkwkwkwk

Biomedical Sciences

Kursus ni ada kaitan dengan saintis and biologi. Thus, kurikulum die banyak berkaitan dengan chemistry and biology.

Kalaw pekerjaan die pulak.... Rasanya banyak kat hospital.. kot.

Medicine

Kursus ni memang popular. Kalaw sesapa kat luar sana tu yang nak jadi doktor rasanya memang kena ambek kursus ni.
Kurikulum die pon banyak gak compared to biomedical sciences.

Chemical Engineering

Kursus ni pon boleh tahan hot lah jugak. Kenapa aku nak pilih kursus ni? Aku rasa kursus ni interesting sebab aku bukan lah manusia yang terer dalam fizik, kalaw bio tu boleh gagah lagi. Thus, aku fikir chemical engineering. Kalaw fizik ade kaitan ngan kursus ni pon aku tak kira, aku nak ambek gak. ahaha.
All rightyy~

Rasanya tu je lah kot untuk pencarian kursus untuk hari ni. Kalaw ade cadangan nanti rajin2lah jari korang tu cadagkan kat tempat komen kat bawah yew.

Bye.



Wednesday, 11 February 2015

InspiredByDrFL

Subhanallah

I just finished reading Dr Fatin Liyana's blog and guess what, I was really inspired by her.

HoneyKoyuki

Bagi aku, aku nampak kehidupan kak fatin memang owhsome! Walaupon hakikatnya aku tak tahu kisah sebenar hidup die. Tapi, sedikit sebanyak yang die update kat blog die memang boleh jadikan kite ni inspired dengan die.

Maybe, die ade satu energy yang boleh bagi kite rase bersemangat.

Plus, bile aku gitaw umi pasal kak @ Dr. Fatin, umi pon rase Dr. Fatin ni is a very good person to be an idol. And guess what, she is my idol!

Why DrFL

Aku pon tak tahu kenape. Possibly, because she is an amazing blogger, a cute person, a muslimah model, and on top of that she is a doctor!

Bile aku bace kisah hidup die aku rase bersemangat nak truskan hidup aku. Hoping that one day I get to be like her. I want to be successful too!

#footnote: I'll have to do my best!

Saturday, 31 January 2015

#LifeStarts!

Assalamualaikum dunia!

Apo kabo semua? Ahhahahahaha.

  Skarang ni iolls dah semakin rajin nampaknya dalam bab2 mnulis kat blog ni. Ohoho. *claps crazily* . I am gonna be one very happy banananana. But, of course amount readers memang iolls x kisah and probably tak perlu nak dikisahkan. Wait, is that good?

  Actually, tajuk hari ni is possibly because iolls dah mula nak merangka hidup yang baru. Im gonna try to be myself a lot more. Ahaha. We'll have to wait and see if thats gonna work or not. Im sure, you guys cant wait to see the results.

 Well, semua orang ada hala tuju dalam kehidupan kan kan. As for me, my first and foremost life goal is probably to be an awesome daughter to my parents. Sekali-sekala tersedar jugak yang diri ni tak prefect untuk parents. Especially apabila iolls terlupa untuk buat something yang sangat2 important. So, I have to fix that, right? Lagipun, camna nak jadi menantu orang kalaw bende2 yang penting macam ni pon tak reti jaga. kann?


  Other than that, iolls nak jadi a great friend to somebody. Every single year i spent in high school was to find a perfect buddy and of course, each time I fail. God! Serious susah gile nak jadi best friend orang ni. Bertahun-tahun aku cari tapi susah dow. Maybe, salahnya dok kat aku. And that is what I have to fix. Sometimes, dah rasa cam dah dapat best friend tp aku punya takut nak hilang kawan yang sorang tu smpai aku takut nak dekat ngan die. Ahahahaha. Serabut~


  Last of all, I want to find that perfect somebody. Rasenya yang ni tak payah nak elaborate panjang2. Tkut ade yang muntah hijau plak sat gi. Ahahhaha

Okay, That is all for now. Nanti kite sambung tulis2 lain ye.

#Assalamualaikum

Thursday, 29 January 2015

#subhanallah

Asalamualaikum

Ape kabo korang2 smua? Ahahaha. As for me, Im okay.. Alhamdulillah.

Hidup iolls skarang boleh tahan la jgak. As a profesional penganggur AKA dak lepasan spm, keje iolls mmg no other than 'mereput kat rumah', LOL!


 Of course, me and my awesome twin sister, is currently the official maid of the house! Yeah, dudes!
It is a pretty interesting job. Haha, not to mention yg kitorang bdua nak kna kava(cover) all of the skills a perfect lady should have, like cooking, cleaning, etc.

Smua ni berlaku sbb kitorang dok kat asrma so bab2 nk memasak ni mcm :P . To put it into words, recipes yg ade dlm minda kitorg mmg limited gile! Selama ni otak ni hanya dipenuhi dgn nota2, formula2 and rentak2 nasyid. Ahahaha.

Please, wish us luck ea?


   Actually, the reason kenapa tajuk hari ni ialah subhanallah, sebab aku sedar yang over the years people can truly change. Macam mana iolls tau? easy. Semalam iolls boring2, iolss bukak balik posts yang lama2 and study post sendiri. Dari segi gaya penulisan pon nampak ada beza and of course dekat diri sendiri pon nampak dah ada banyak perubahan. Probably, manusia ni makin lama makin matang, and pengalaman hidup yang mematangkan kita. These things are pretty interesting. Basically, Im becoming my own guinea pig or in other words, bahan uji kaji.

   Seriously, if life gives you lemons, make lemonade!

Friday, 23 January 2015

Lets Start Shall We?

Good morning noon or night to all my readers~

How are ya?

Today's post is all about giving this blog a jump start. I know, I know.. this is going to take ages. Tapi, tak salah nak cube kan kan. Ahahaha.. Doa la ea ntuk iolls same. Manusia ni saling melengkapi bukan?

Anyway, tahun ni iolls akan cube ntuk post byk2 skit kat blog ni every now and then, inshaAllah. Tapi x tawlah nak jdi ape. Hahaha. Dear readers, please bear with me for another year, okay? hehe

FYI, WardatulHamra nasyeed group has already started practice for 2015 session. Dude, susah gile nak train budak2 baru bile dtg bab2 percussion ni. But, it's not a fight without struggles right? Tahun ni memang kitorang kena usaha betul-betul because it's now or never!


Ganbatte ne Blog-san! Wardatulhamra!

Monday, 12 January 2015

New Year is Here

Bismillahirrahmanirrim

How is everyone doing? May Allah Bless all of us with His Blessings and may we be far from committing sins.

Praise be to God, sekarang dah masuk tahun baru and kita semua masih mampu bernafas dan berjalan atas muka bumi ini. Skema plakk tetiba. Hehehee... Probably sebab dah lama iolls x tulis kat sini. Korang semua ok x? Harap sehat2 hendaknya~

Tahun baru dah masuk and harap2 semua org dah ready untok mghadapinya. As for me, every year I dream of making this blog a star. Tapi malangnya, internet mnjadi masalah. Itulah engkau nk blogging tenet x de. Hahahaha... Lantakklaaa Dapat tules sskali skala pun dah besa rahmat you!

Anyways SPM 2014 is already over for more than a month, and I satrted searching for courses I can take part in. Tapi iolls konpius jugakk laaa. Manyak bena kursus kat luar tuu.. Haha.

#gambarcamtakkenagayapenulisan><#