Sunday, 22 February 2015

My disease

Assalamualaikum

Hari ni iolls nak crita skit pasal penyakit yang iolls hidapi. Hehehehehe. Bukan nak mintak belas kasihan tapi nak berkongsi sahajaa.

Hyperventilation

Wokayh. Itulah nama penyakit iolls. Hyperventilation. If you guys want to read more, do click that ok?

 So, this disease is quite similar to asthma but it is not that worse. Penyakit ni dapat teractivate when the person with the disease is under pressure or under certain conditions. My hyperventilation occurs when I am under stress or surrounded with a large amount of people. Kadang2 bile aku tak stress pon aku akan bernafas laju2 macam orang asma, but its not asma. LOL.

So, how did I encounter this disease?

Entahlaa, aku pon tak taw sebab famili aku yang lain tak de pon penyakit ni. So, I'm the only one with disease. It happened when I was in form 2. I entered a 4 times 400 metre run at high school, and then after the run I went back to my hostel, took my bath and ran back to class to take my bag, on the way back I collapsed with very quick breathing rate which look asthma-like. My parents came and they didnt take me to the hospital as they thought it was normal and probably because I was lack on glucose that day after running 400 metres. And unluckily, my disease struck me again during my older brother's wedding ceremony and so much more.

Bile aku form 5 baru laa parents iolls sempat bawak iolss pegi Kedah Medical Centre, bukannya apa, sebab most of the time my disease struck me, I was in school, and they were in their school too( kedua parents aku ckgu kat skolah yang berlainan). Actually time form 3 parents aku dah bawak pegi KMC tapi disebabkan time tu aku dah fully recover from it, the doctor could not diagnose the disease whatsoever, aku pon tak paham prosedur nyaa. So, back to form 5. The doctor already let me take in oxygen and then guess what, lepas aku ambek oxygen tu pon aku penat lagi. Thus, doktor cakap yang aku ni bukannya ada penyakit asthma sebab klaw asthmatic person, lepas ambek oxygen diorang dah okay, tapi aku tak. Maknanya aku tak de asthma tapi aku ada hyperventilatian. Yeay?

I want to be normal too

Yes. I want to be normal. Listen you guys out there. Klaw korang nampak aku melompat ke sana ke mari, bersukan sampai tak hengat dunia ataupun masuk acara olahraga banyak (realityly aku tak buat pon), korang jangan pelik. Kenapa? Sebab kitorang yang ade penyakit ni teringin jugak nak buat mende2 tu. Ape? Ingat kitorang suka ke jadi sakit. Puh-leasee. Kitorang ni pon nak gak bersukan tapi tak mampu.

"Dah taw penat (as in ada asthma), bersukan jugak."

"Die tu pandai berlakon je. Drama Queen!"

Tolonglaa paham. Kitorang pon ade hati and perasaan jgak. Seriously, lepas aku ade penyakit ni aku lagi teringin nak bersukan daripada kawan2 aku yang sihat. Aku ingat lagi time aku main bola api kat kem. (Game ni macam bola sepak tapi berapi) Time main tu, kepala aku terhantuk dengan kepala pemain lain dengan sangat kuat smpy tak leh bangun. Lepas habis main diorang ckap aku ni pandai berlakon je and then tup tup.... Hyperventilation struck!

Please. Appreciate the health that God has given you

Well, that is all for today. Actually, a part of this post is luahan hati aku terhadap kawan2 aku yang anggap aku macam tu. Please. Aku mintak maaf kay. Kadang2 sakit hati gak. Tapi malas nak gaduh. Aku biar je. Tak de maknanya nak gaduh ngan orang laen. LOL.Buat menambahkan stress je. ><

K. Bye~

Friday, 20 February 2015

FlythatKite

Asslamualaikum

For the first time in my teenage years, aku dapat maen layang-layang wooo. Teruja kott.

Crita die mula camni, kelmarin sepupu favourite iollz datang ngan famili die and tido satu malam kat umah. Dari awal lagi die nak main layang2 ngan the twinss ini. Sebelum die datang die dah msej n tweet dah ngan iolls kata nak maen layang2. Awalnya, tak boleh maen sebab tak de layang2. Sblom ni die maen ngan sepupu kitorang yang laen. In other words, die tak de layang2 sendiri. Tapi, nasib kitorang baik sebab kat kedai RM2 ade jual layang2. WUU WUU~

Balik je daripada pergi berubat (spupu iolls die penghidap penyakit SLE, but she is stable) which was at 7.15 pm, kitorang trus kluar gi maen layang2. LOL. Nak maghrib kot.. Tepat pkol 7.30, kitorang masuk rumah and berjanji esok tu kitorang nak maen layang2 pagi2 butaa..
 


can you see that flying object? tu laa kite kitorangg.

Thus, pagi esoknya kitorang kluar gi maen layang2, but aku kluar lewat skit. Tengok2 layang2 dah lekat kat langit~

Hehehe... Pak cik iolls beli 3 kite. Tapi kitorang maen dua jaa.


See.. that blue girl with black tudung is me. And that man there is my pak cik nik. While this green one here is my cousinn.

Best kott maen layang2. Awal pagi lakk tuuu.. Meahahhahaa. Kitorang siap maen jongkang jongket kott. Seryesly, pagi tu kitorang smua jadi budak2 meskipun masing2 berumur 17 and 18~ wkwkkwkkwk..

footnote: 9 days untill SPM results. takotttt T^T

Yeahhh

test blockquote

 Alhamdulillah!!
Finally aku dapat gak tukar blokquote tuu~
Syukur syukur.

test

Thursday, 19 February 2015

LulusDah!!

Assalamualaikum

Pada tarikh keramat 18 Februari 2015 iolls dan my beloved twin sister sudah layak untuk menduduki ujian JPJ. Kitorang berdua dah habis latihan yang 16 jam iaitu 6 jam untuk KPP 02 and 10 jam untok KPP 03. Or something like that. Iolls tak ingat dah. LOL

No pictures were taken because we were told not to. Not to mention iollz tak bawak apa2 alat untok tangkap gambar pon. wkwkwkwkwkwkwk. Nampak tak kemalasan aku nak tangkap gambar di situ.

Anyways, ramai gile kot yang pergi buat ujian JPJ hari tu. But I dont know if that amount was normal or not. Bagi Sesi 1, there was a total number of 40 students. Students? ummmm... More like orang yang nak kena uji. And there was another 40 people with different tags. Aku and kak aku diberi tag kale merah (sesi satu) yang bernombor 35 and 36. Ohhhh... Lewat gile turn aku... Naik boring tunggu kott.

Test mendaki bukit merupakan test yang paling susah kat situ. Cuak kottt.. Tapi seb baek, alhamdulillah aku ngan kak aku lulus ujian tu. Syukur Syukur~

Actually tarikh ni jugak aku sedih sebab semua orang yang aq hanta mesej pakat tak balas. Sedih kott.. Iols ingatkan nak cerita kat abang tapi mesej tak berbalas. Abang? wkwkwkwkwkwkwkwkwk.Tapi tak pe lahh, die tengah sibuk dengan exam die. Cant do anything bout that. Pastu hntar msej kat kawan pon x blas, esok tu baru aq taw yang die x de kredit. LOL.

Nak kata sedih tu, tak de laa sedih sangat. Tapi sedih la jugak.. Wait, apakah yang aku merapu ni. ><

Wokeyh. Thats all for today. :) Catch ya laterrr~

Sunday, 15 February 2015

NoBlockQuotesT^T

Assalamualaikum

So.... Iolls teringin gak laaa nak tukar blockquote jadi lawa skit. Tapi malang semalang malang nye.... Tak jumpe... Dudes! Tension gak kot... NOOO!!

Okay.. Tenangkan diri kau wahai adik. *breathes in and out*

Anywaysss... Aku ade usha usha kat blog orang lain and ade yang gune blockquotes yang comel comel. As a wanita of kos lahhh Iolss tergugat keimanan dow. wkwkwkwk. Teringin gak nak blockquotes yang comel gitu.

Setelah penat berusaha dengan bersungguh-sungguh mencari tutorialle pasal blockquote.. Aku sedari yang HTML blog iollss tak de apa2 pon pasal blockquote. Thus aku mengakhiri usaha aku dengan tasbih kifarah dan surah al-Asr. Meahahahahha.




Saturday, 14 February 2015

UniversitayCourseys

Salam alaik
Hello

Okay, hari ni aku buat keputusan untuk 'study' sikit pasal kursus2 yang aku berminat. Seyesly, nak pilih kursus ni memang tak senang. Not to mention yang aku memang noob gile bile orang tanya aku pasal kursus2 apakah yang bertandang kat hati aku. And of kos aku akn jawab 'Entah' dengan selamber badaknya.

"Adik nak ambek kursus apa nanti?"

"Entahlaa"

"Bukan dulu nak jadi doktor?"

"Heheeee.... Tu dulu... Sekarang tak taw lgi~"

And the dialogue goes on sehinggalah perbualan tersebut menjadi hambar and tajuk perbualan dialih ke mende2 yang lebih penting. The End. ( ><)

Walaupon aku macam dah tak suke untuk ambek medicine. Tapi, aku kena lembut kan jgak hati aku ni untok ambek kors itu sebab rezeki manusia ayam pon tak taw. Ahahaha. Salah tuu... Rezeki ayam ada pada kakinya, rezeki manusia tak de siapa yang tahu. Btul x? WallauAlam. Aku memang dah lupa dah peribahasa ini. Maafkan aku. wkwkwkwkwkwk

Biomedical Sciences

Kursus ni ada kaitan dengan saintis and biologi. Thus, kurikulum die banyak berkaitan dengan chemistry and biology.

Kalaw pekerjaan die pulak.... Rasanya banyak kat hospital.. kot.

Medicine

Kursus ni memang popular. Kalaw sesapa kat luar sana tu yang nak jadi doktor rasanya memang kena ambek kursus ni.
Kurikulum die pon banyak gak compared to biomedical sciences.

Chemical Engineering

Kursus ni pon boleh tahan hot lah jugak. Kenapa aku nak pilih kursus ni? Aku rasa kursus ni interesting sebab aku bukan lah manusia yang terer dalam fizik, kalaw bio tu boleh gagah lagi. Thus, aku fikir chemical engineering. Kalaw fizik ade kaitan ngan kursus ni pon aku tak kira, aku nak ambek gak. ahaha.
All rightyy~

Rasanya tu je lah kot untuk pencarian kursus untuk hari ni. Kalaw ade cadangan nanti rajin2lah jari korang tu cadagkan kat tempat komen kat bawah yew.

Bye.



Wednesday, 11 February 2015

InspiredByDrFL

Subhanallah

I just finished reading Dr Fatin Liyana's blog and guess what, I was really inspired by her.

HoneyKoyuki

Bagi aku, aku nampak kehidupan kak fatin memang owhsome! Walaupon hakikatnya aku tak tahu kisah sebenar hidup die. Tapi, sedikit sebanyak yang die update kat blog die memang boleh jadikan kite ni inspired dengan die.

Maybe, die ade satu energy yang boleh bagi kite rase bersemangat.

Plus, bile aku gitaw umi pasal kak @ Dr. Fatin, umi pon rase Dr. Fatin ni is a very good person to be an idol. And guess what, she is my idol!

Why DrFL

Aku pon tak tahu kenape. Possibly, because she is an amazing blogger, a cute person, a muslimah model, and on top of that she is a doctor!

Bile aku bace kisah hidup die aku rase bersemangat nak truskan hidup aku. Hoping that one day I get to be like her. I want to be successful too!

#footnote: I'll have to do my best!