Sunday, 22 February 2015

My disease

Assalamualaikum

Hari ni iolls nak crita skit pasal penyakit yang iolls hidapi. Hehehehehe. Bukan nak mintak belas kasihan tapi nak berkongsi sahajaa.

Hyperventilation

Wokayh. Itulah nama penyakit iolls. Hyperventilation. If you guys want to read more, do click that ok?

 So, this disease is quite similar to asthma but it is not that worse. Penyakit ni dapat teractivate when the person with the disease is under pressure or under certain conditions. My hyperventilation occurs when I am under stress or surrounded with a large amount of people. Kadang2 bile aku tak stress pon aku akan bernafas laju2 macam orang asma, but its not asma. LOL.

So, how did I encounter this disease?

Entahlaa, aku pon tak taw sebab famili aku yang lain tak de pon penyakit ni. So, I'm the only one with disease. It happened when I was in form 2. I entered a 4 times 400 metre run at high school, and then after the run I went back to my hostel, took my bath and ran back to class to take my bag, on the way back I collapsed with very quick breathing rate which look asthma-like. My parents came and they didnt take me to the hospital as they thought it was normal and probably because I was lack on glucose that day after running 400 metres. And unluckily, my disease struck me again during my older brother's wedding ceremony and so much more.

Bile aku form 5 baru laa parents iolls sempat bawak iolss pegi Kedah Medical Centre, bukannya apa, sebab most of the time my disease struck me, I was in school, and they were in their school too( kedua parents aku ckgu kat skolah yang berlainan). Actually time form 3 parents aku dah bawak pegi KMC tapi disebabkan time tu aku dah fully recover from it, the doctor could not diagnose the disease whatsoever, aku pon tak paham prosedur nyaa. So, back to form 5. The doctor already let me take in oxygen and then guess what, lepas aku ambek oxygen tu pon aku penat lagi. Thus, doktor cakap yang aku ni bukannya ada penyakit asthma sebab klaw asthmatic person, lepas ambek oxygen diorang dah okay, tapi aku tak. Maknanya aku tak de asthma tapi aku ada hyperventilatian. Yeay?

I want to be normal too

Yes. I want to be normal. Listen you guys out there. Klaw korang nampak aku melompat ke sana ke mari, bersukan sampai tak hengat dunia ataupun masuk acara olahraga banyak (realityly aku tak buat pon), korang jangan pelik. Kenapa? Sebab kitorang yang ade penyakit ni teringin jugak nak buat mende2 tu. Ape? Ingat kitorang suka ke jadi sakit. Puh-leasee. Kitorang ni pon nak gak bersukan tapi tak mampu.

"Dah taw penat (as in ada asthma), bersukan jugak."

"Die tu pandai berlakon je. Drama Queen!"

Tolonglaa paham. Kitorang pon ade hati and perasaan jgak. Seriously, lepas aku ade penyakit ni aku lagi teringin nak bersukan daripada kawan2 aku yang sihat. Aku ingat lagi time aku main bola api kat kem. (Game ni macam bola sepak tapi berapi) Time main tu, kepala aku terhantuk dengan kepala pemain lain dengan sangat kuat smpy tak leh bangun. Lepas habis main diorang ckap aku ni pandai berlakon je and then tup tup.... Hyperventilation struck!

Please. Appreciate the health that God has given you

Well, that is all for today. Actually, a part of this post is luahan hati aku terhadap kawan2 aku yang anggap aku macam tu. Please. Aku mintak maaf kay. Kadang2 sakit hati gak. Tapi malas nak gaduh. Aku biar je. Tak de maknanya nak gaduh ngan orang laen. LOL.Buat menambahkan stress je. ><

K. Bye~

No comments:

Post a Comment