Saturday, 11 April 2015

KMC

Day One
4PM- checked in at Kedah Medical Centre
5PM- Umi ditempatkan kat bilik yang hanya boleh memuatkan dua orang sahaja. Mom's bed was bed number 2. Katil 1 dah ada orang. She is a middle aged chinese, I think. 
6PM- Ayah ajak keluar makan dulu sebab lepas ni umi maybe tak leh makan sedap sedap dah sebab nak kena puasa.
7PM- Returned back to KMC
7.25- Ucu and his family datang tengok umi kat sini. Ucu arrived here that afternoon and he stayed at our home for now until mom operates.
7.30- Maghrib. Ayah kluar gi ambek along kat Shahab Perdana and tunggu sampai Angah habes shift kol 9 kat hosp.
8.40- Isyak
9PM- Ucu balik umah. 
10PM- Ayah sampai dengan Along and Angah. We took pictures too. Tapi ada kat fon Ayah.. Huhuhuuhu
11PM- Ayah bawak Angah and along balik umah.
12AM- Settled ourselves and got some good night's rest.

Day Two.
5.30AM- I woke up. And waited for the toilet. The patient next door was using it.
5.40AM- Bathed and got ourselves ready for today.
7.25AM- Ayah sampai
7.50AM- Along and Angah sampai with food!! Hhahaha.. Lapar kot.. Huhuhuhu. aku and Kakak makan jajan je untok brekfes.. Pastu seb baek ucu belikan biskut and roti.. Kenyang laa jugak.. Ingatkan nak pegi beli kat kedai kat bawah .. tapi sebab ingatkan umi masuk operation theater kol 8 maka kami dok duluu kat atas.
8.50AM- Umi dipindahkan ke katil laen yang boleh ditolak and dibawak ke operation theater kat tingkat satu.. Time ni memang rasa nak nanes arr.. Sedih, takut semua ada.. Hanya Allah yang tahu umi rasa apa time tu..
10.45AM- Kami diberitahu umi dah siap dibedah and that it was successful. Alhamdulillah. But umi was still kept in the room for a while to rest. Time doktor bagi tahu ni, ayah and angah gi tgok Mak Cik Ros and Pak Cik Aziz.
11AM- Umi dibawak balik ke bilik.
12PM- Ucu and family and Along Faghira datang with lunch. Huhuhuhuuuhu.. Time ni iolls tak makan sebab between pkol 11 and 12 tuu dah makan megi kap semangkuk.. Ngehehehehe..
1.30PM- Zohor. Went to the surau at tingkat tiga to solat.
2PM- Ucu, Cu Farah n family and Mak Tok bergerak balik Rawang. And diorang pegi ke Pulau Pinang untuk hantar Along Faghira balik ke kolejnya.
5PM- Lepas zohor tadi kami sefamily berehat sambil bertukar tukar jagakan umi. Pastu gi solat asar kat surau with kakak. Naik atas kat bilik and found mom's and dad's friend, Mak Cik Rashidah~ She returned about almost an hour later. (I think.. Iols tak tgok jam ponn.. lewlsss ><)
6PM- family Teh sampai.. Huhuhuhu.. Looks like umi started getting visitors~
7PM- family Teh dah balik time ni and then Pak Su and family lakk sampy. They stayed until after Maghrib.
8.30PM- Isyak
9PM- Ummi woke up for a while. Finally I got to see mom's eyes glitter again. Even for a while, it meant a lot to me.
11.30PM- Ayah, Along and kakak balek umah. Malam ni iollss and Angah jaga Umi.. Aku ambek shift awal. Lepas ni Angah lak jaga. Huhuhuhuhuuu. (ada shift bak hang!~) Takot ooo dok sorang sorang.. Aku ngadap fon jee.. Siap semunyi balek selimut lagi.. Hahaha.. Mr. TV menjadi background music and night lamp yang setia. ><wkwkwkkwkwk. In between my shift Ummi terjaga kejap and vomited. Probably because of the side effect from the medications.
1AM- End of my shift.. Gerak Angah bangun and I went to sleep. zzzZZZzZ
*** Ada lagi yang datang hari ni.. ekceli ada yang aku ter 'mess up' kan susunan.. heheheeh.. forgivee mee.. Some ar Kak Ida and Abang Pai.. And Kawan Ayah, Cikgu Akhib and family***

Day Three.
6.30AM- Hari ni bangun lewat.. Haahhaahhahaha.. Letih kot semalam dengan segala debaran and everything.. Fuuuuhhh.. Dapat tidoq best punyaa.. Hahahahaha.. Anyways, lepas bangun terus gi mandi and solat kat wad je. Tak gi surau pon.. Takott bhaii.. Hehehehehe..
8AM- Along and kakak sampai dengan makanan sekali.. Huhuhuhu.. Pagi ni dapat makan nasi lemak Cik Bi.. Dapp Oooo... Hahahahaah.
12.30PM- Mak lang and Pak Lang datang. Cikgu skolah umi pon ada datang, Cikgu Rahim if Im not mistaken.
3PM- Ayah sampai. With food.. Kali nii megi kap and bubur kap.. hahahaha.. Teringin nak makan bubur kap weyhh.. Hahaha>< Lepas tuu.. Ustazah Azizah And Teacher Kamaliah datang untuk melawat umi.. Terharuu weyhhh.. Diorang datang kejap je sebab lepas tu ada latihan umah sukan kat Syed Omaq. They seemed busy but still sparred some time to come.
5PM- Time ni dah mula orang datang.. Maklumlaa time ni keje pon daa habes and all of that stuff.. Lagipon time ni time orang rehat rehat.. Susunan dah tak ingat tapi antaranyaa Kak Amy and Abang Salleh, Pak Cik Asri and Mak Cik Shima
7.30PM- Maghrib.. Teh and Pak Su with Mak Su datang.
8.30PM- Isyak. Adik Pak Cik Asri datang, Kawan Ayah datang (Iollss taktaw nama dia.. Huhuhuuu.. Ampunn), Cik Su datang, ummm.. tu je kot untok malam ni.. hahaha.. dah taa berapa ingat.

Conclusion..

Ekceli..aq tules post ni sebab nak jadikan salah satu memori dalam hidup aq and untok menceritakan pengalaman aq sepanjang ummi operation. Other than that post ni jugak ditules sebab aq nak ucapkan jutaan 'thank you's kat semua yg datang.. 

Fourth day and so on- Mak Cik Pah, Cik Haza and Cikgu Fadzila, Mak long Timah, Pak Tam Pak Cik Asri, Ngah Mat and family..

Ekceli ramai lagi yg datang tapi aq tak ingat and tak pasti.. huhhuhuhuhu..








2 comments:

  1. umi operate apa dik? by the way, adik tulis solat kat wad je sbb takut nak gi surau absolutely me masa jaga zuhair form 3 dulu, sngt menyeramkan! hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha~ umi operated about something thats close to her stomach.. tapi bukan yg appendix tu~ anyways... time awal awal tuu mmg takut ahhh.. sebab surau dia pulak macam kat hujung.. tp lama lama makin berani~ tuu pon kadang kadang cuak dalam otak dok pikir macam macam ><

      Delete